NaslovnicaZabavaMuzikaKoncerti u pandemiji mogli bi biti sigurni uz poštivanje pravila

Koncerti u pandemiji mogli bi biti sigurni uz poštivanje pravila

Koncerti, sportski događaji i druga ostala velika javna okupljanja mogla bi se odvijati i tokom pandemije pod uslovom da se ispune određeni uslovi, pokazala je njemačka studija.

 

Eksperiment koji su proveli naučnici Univerzitetske bolnice u Halleu uz učešće stotina fanova na lažiranom rock koncertu, pokazao je da je najvažnije u dvorani ugraditi dobar ventilacijski sustav.

To omogućuje dotok svježeg zraka, čime se znatno smanjuje rizik od zaraze, kazao je glavni autor studije Stefan Moritz. Naime, naučnici su izračunali da je vjerovatnoća zaraze uz loše prozračivanje 70 posto veća.

Usto je u zatvorenim prostorima ključno pridržavati se higijenskih pravila poput fizičkog distanciranja i nošenja maski, dodaju naučnici.

To nije samo dobra vijest za one koji bi pohodili koncerte već nudi i tračak nade za održavanje sportskih takmičenja i prije nego što šira populacija bude procijepljena protiv koronavirusa.

Međutim, postoji i ‘kvaka’. Studijom je utvrđeno da se širenje zaraze u dvoranama može suzbiti jedino ako posjetioci sjede.

Stajanjem se, a ono sa sobom nosi i kretanje, znatno povećava rizik od nekontrolisanih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštivanje spomenutih mjera, utvrdili su.

Rezultati studije stižu u vrijeme kad je velik dio Europe najavio ili već provodi strože mjere u borbi s drugim talasom pandemije pa će tako mnoge koncertne i sportske dvorane u novembru biti zatvorene.

Za potrebe studije 1400 dobrovoljaca učestvovalo je na lažnom koncertu u dvorani u Leipzigu. Bili su opremljeni uređajima za praćenje kontakata, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje.

Naučnici su simulirali tri različita scenarija, s 1400, 4000 i 8000 posjetilaca. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je kompjuterski, prenosi Hina.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno