NaslovnicaNovostiKoliko dugo možete da vozite automobil na “rezervi”?

Koliko dugo možete da vozite automobil na “rezervi”?

Do tačne količine doći ćete na lak način.

Žuta lampica upozorava da treba da svratimo do najbliže pumpe.

Sve nas uhvati panika kada se uključi žuta lampica na instrumantalnoj tabli koja sugeriše da nam ponestaje goriva. Postoje i oni koji znaju kako iskusno da iskoriste gorivo do kraja, iako se ne preporučuje jer će dovesti do oštećenja pumpe za gorivo, a u filtere goriva mogu ući nečistoće sa dna rezervoara.

Mnogo istraživanja je urađeno kada je u pitanju koliko još automobil može da pređe s rezervom goriva, ali svaki vlasnik automobila treba da zna koliko mu auto u prosjeku troši.

Oko pet litara ostaje na rezervi, ali da biste dobili tačan podatak primijenite ovaj metod. Kada se uključi lampica, otiđite na pumpu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se upali lampica.

S nekim automobilima preći ćete više od 70 km na rezervi, a sa drugima manje od 40, a dosta zavisi i od stila vožnje, takođe i od toga kuda vozite: selu, gradu ili autoputu. Svakako ćete na autoputu, gdje je ograničenje manje, biti najekonomičniji.

Poslije ovog savjeta svakako ćete biti mirniji jer ćete znati koliko goriva vam ostaje u rezervoaru uključivanjem žute lampice.

banjaluka.com

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno