NaslovnicaNovostiKnjiževni susreti na Kozari 2020 - od danas dostupan video materijal

Književni susreti na Kozari 2020 – od danas dostupan video materijal

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je snimljeno 15 časova video-materijala 48. Književnih susreta na Kozari, koji je sveden na tri časa montiranog sadržaja, od danas dostupnog svim zainteresovanim medijskim kućama.
“Na ovaj način smo napravili žive zapise svih događaja u vezi sa susretima. Mislim da će gledaocima biti izuzetno zadovoljstvo da pogledaju i čuju šta su poručili, prije svega, književnici”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Đaković je naveo da je srpski akademik Matija Bećković, koji je i počasni građanin Prijedora, napisao prigodnu pjesmu koja je obuhvaćena video-sadržajem.

“On je, prilikom promocije novih knjiga iz edicije Književnih susreta na Kozari u Beogradu, izrekao jednu grandioznu misao – da je posljednjih godina otkriven grad Prijedor kao najzapadniji grad srpskih zemalja u kojima je otkriven novi svjetionik srpske kulture i umjetnosti na području svih srpskih zemalja”, naveo je Đaković.

Član Organizacionog odbora ovogodišnjih susreta Zoran Stanić rekao je da je materijal podijeljen u pet epizoda i da njihovo emitovanje kreće od sutra.

“Prva je `Na licu mjesta` i obuhvata memorijalni dio sa Paleža i Kozare, druga je o prve tri godine izdavačke djelatnosti, što je ogroman poduhvat u vrijeme krize izdavaštva i čitalaštva uopšte, treća je promocija novih izdanja iz edicija `Ovjenčani` i `Tragovi`, četvrta svečana akademija i peta veče laureata”, naveo je Stanić.

Stanić je zamolio medije da predstave video-materijal svega onoga što je trebalo da se desi, a nije se desilo zbog pandemije, ali je ipak održano u prilagođenim uslovima, čime je zadržan kontinuitet.

Ovogodišnji Susreti održani su u znaku jubileja 110 godina od rođenja Skendera Kulenovića i 60 godina od smrti Sretena Stojanovića i spoj su tradicionalnog i video formata, a video-sadržaji biće prikazani na sajtovima grada Prijedora i Književnih susreta na Kozari, kao i na Televiziji Prijedor, dok će sav montirani materijal biti dostupan medijima na zahtjev.

POVEZANI ČLANCI

Popularno