NaslovnicaNovostiKako teče obnova manastira Miloševac u Prijedoru

Kako teče obnova manastira Miloševac u Prijedoru

U maloj dolini prijedorskog naselja Čirkin Polje gradi se impozantni manastir Miloševac, posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice.

Ovo je prvi manstir na području Prijedora, a njegova gradnja u vizantijskom stilu oduševljava posjetioce i već sada dokazuje da će to biti jedna od najljepših svetinja Republike Srpske.

Arhijerejski namjesnik, prijedorski protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, za Srpskainfo priča da je manastir Miloševac nekada bio na ovom istom mjestu, te da ga obnavlja vladika banjalučki Jefrem. Hrvaćanin kaže da u groblju koje se nalazi pored nove građevine postoje temelji nekadašnjeg manastira.

Pored toga, postoje i pisani tragovi.

– U prvom šematizmu mitropolije dabrobosanske iz 1884. 1885. i 1886. godine opisuje se da se kod Prijedora na jednoj ravnici obrasloj šumom nalaze ruševine manastira. I šematizam mitropolije banjalučko-bihaćke iz 1901. slično piše da u Prijedoru na lokalitetu Crkvina postoji kaluđersko polje, a ovo se polje tada nazivalo kaluđersko upravo zbog monaha koji su živjeli tu – kaže on.

Hrvaćanin dodaje da predanja govore da je crkva Rođenja Presvete Bogorodice u susjednom mjestu Pašinac izgrađena od kamena manastira Miloševac. Rječica Miloševica, po kojoj je manastir dobio ime, polazi pored Pašinca.

– Imamo u istoriji monahe koji imaju epitet Miloševac, na primjer proiguman Avksentije Miloševac iz 1690. i Timotije jeromonah Miloševac iz 1722. godine. Pretpostavka je da su ovi monasi bili baš u ovom manastiru, koji je porušen kao i ostali manastiri u austrijsko-turskom ratu od 1683. do 1699. Možda postoji više podataka negdje u Carigradu ili Beču, do kojih će se kasnije doći – priča Hrvaćanin.

On navodi da je vladika Jefrem odlučio da se obnovi manastir Miloševac, te da su radovi počeli kada su se uslovi stvorili, odnosno u avgustu 2018.

U novembru 2018. godine osveštani su temelji uz veliku svečanost i prisustvo velikog broja vjernika, koji su time pokazali da su lijepo dočekali obnovu ove svetinje – priča Hrvaćanin.

Dodaje da je za Vaskrs 2019. patrijarh Irinej obišao manastir Miloševac i da je bio prijatno iznenađen kvalitetom radova.

– Ovo je vizantijski stil, troslojni je zid i jako kvalitetan. To je sedra, unutra je cigla, a između armirano betonsko platno tako da je čvrsto, stabilno i kvalitetno. Crveni kamen je iz Afrike. On dolazi u velikim gromadama, pa se siječe, profiliše, štokuje i tako obrađen dovozi ovdje, pa se ugrađuje. Zahtjevni su radovi zbog tog kamena. On se ugrađuje i u zidove ostalih novijih manastira kao što je  Osovica – objašnajva on.

Hrvaćanin navodi da je vladika Jefrem uradio idejni projekat, koji je arhitekta razradio.

– Sada se završava gradnja zvonika i na njih ide pozlaćeni lim i pozlećni krstovi iz Rusije. Oltar se već pokriva običnim bakrom. Kupola je veća od zvonika i zahtjevna je. Kada se to završi kamen se pere i premazuje i on ostaje fasada, a nakon toga slijede unutrašnji radovi. Unutrašnjost manastira krasiće ikonostas i freskopis, ali vladika će još da odluči o izgledu završnih radova, kao i tome da li će ovo biti muški ili ženski manastir – kaže on.

Pored manstira gradi se i monaški konak. Hrvaćanin navodi da će monasi u njemu živjeti čim se steknu uslovi za to, bez obzira na završetak radova.

Kumovi

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin kaže da je Grad Prijedor pomogao gradnju manastira Miloševac, na kojeg je prepisano vlasništvo na više od 60 dunuma zemlje.

-Trebalo bi da bude proširen i asfaltiran makadmski put do manastira. Planiramo da uređujemo zelene površine i gradimo ladare tako da će ovaj manastir moći da bude značajno mjesto za druženje ljudi i posjetu turista – kaže on.

Ove godine za Ognjenu Mariju osveštani su temelji manastirskog konaka i kapele. Hrvaćanin kaže da je čast da kumuje temelju manastirskog konaka pripala gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću, dok je kum kapele Zoran Lemić iz Banjaluke.

Osveštana su i podignuta četiri zvona. Kumovi jednog zvona su bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i Vinko Vujasin iz Banjaluke, drugog zvona Sretko Nikić iz Prijedora, trećeg kumovi hramova iz Omarske i Lamovite, a četvrtog zvona Simo Švraka iz Prijedora.

srpskainfo.com

[vc_gallery interval=”3″ images=”1120″]
POVEZANI ČLANCI

Popularno