NaslovnicaZabavaZanimljivostiKako da udovoljite sebi ako stalno udovoljavate drugima?

Kako da udovoljite sebi ako stalno udovoljavate drugima?

Briga o porodici i prijateljima je veoma važna, ali naš prioritet i dalje mora biti naše blagostanje. Iako je ponekad dobro staviti potrebe članova porodice na prvo mesto, u celom ovom procesu ne smemo zaboraviti sebe.

1. Smirite svoj um


Najbolje je početi sa smirivanjem uma, što mnogima može biti prilično teško. Naime, potrebno je pronaći način i praksu da smirite svoj um.

2. Obratite pažnju na samosvest

Povežite se sa svojim „unutrašnjim ja“ i svakodnevni život će biti lakši. Možda vam vaše telo nešto “poručuje”, otkrivajući znakove koje možda niste primetili.

3. Postavite granice sa porodicom

Ovaj korak je veoma važan da biste postali slobodni. Naime, jedan od načina da to uradite je da napravite nedeljni kalendar i odlučite ko će šta preuzeti, da li su to aktivnosti dece, pranje sudova ili iznošenje smeća, kako biste uspešno postavili granice. Ako imate veću decu možete i njih da angažujete povodom određenih obaveza.

4. Družite se sa ljudima koji vam daju energiju

Kada provodimo vreme sa ljudima koji nas motivišu i inspirišu, osećaćemo se bolje. Međutim, ako nas neko umara, to je znak da sa tom osobom treba da provodimo što manje vremena.


Obratite pažnju na to sa kim provodite vreme. Naučite da kažete ne ljudima koji vam crpe energiju, posebno u nekim teškim danima.


Sposobnost da kažemo ne jedna je od najvažnijih veština koje su nam potrebne tokom života. Takođe, u redu je da odbijete nekoga ko traži vašu pomoć ako niste u mogućnosti da zaista sledite molbe i zahteve te osobe. Zamolite ga da potraži nekog drugog i stavićete sebe na prvo mesto.

5. Budite fizički aktivni

Da biste cenili sebe, morate ostati fizički aktivni. Telo je divna mašina, vodite računa o tome.


Saznajte koju vrstu vežbe volite, pronađite nešto što vam odgovara kao što su hodanje, ples, joga, trčanje, tenis ili bilo šta drugo. Neki ljudi vole društvene sportove gde im je bolje, svako radi na svoj način.

6. Jedite zdravu hranu

Ljudima se može desiti da štede na hrani, kako bi imali više vremena za svoju porodicu i da pripremaju isključivo obroke vodeći se tuđim željama , ali ovde treba razmišljati i o tome da osoba koja brine o svemu ipak ostane zdrava.


Prioritet treba dati sopstvenoj ishrani i brizi o sebi, jer samo tako čovek može dobro da brine o svojoj porodici. Takođe, treba voditi računa o tome koja hrana vam daje energiju. Zato ako želite da budete na posebnom režimu, ne ustručavajte se…

7. Dobro spavajte

Izuzetno je važno uspostaviti dobre navike spavanja. Pre spavanja treba da se opustite i smirite, i idete na spavanje u isto vreme, kako bi telo znalo za ritual.

8. Birajte smislen posao

Veliki deo života provodimo na poslu, pa je bolje pronaći nešto što nas ispunjava. Neki poslovi nam služe samo za plaćanje računa, ali idealno je da imamo neku višu svrhu koja će nas ispuniti. To daje ravnotežu nama i našem životu.

9. Možete da odspavate, zastanete, odmorite

Ako ste previše zauzeti, slobodno odvojite bar 15 minuta dnevno za odmor, u tome ne psotoji ništa loše. Naime, tako ćete dobiti malo energije i opustiti se i biti spremni za nove avanture.


Kratko spavanje od 15 do 20 minuta će vam mnogo pomoći.

Naxi Media

POVEZANI ČLANCI

Popularno