NaslovnicaNovostiJeste li znali ove zanimljive detalje o omiljenom prazničnom filmu "Sam u...

Jeste li znali ove zanimljive detalje o omiljenom prazničnom filmu “Sam u kući”

Praznično vrijeme nezamislivo je bez filma Sam u kući 2: Izgubljen u New YorkuDonosimo vam nekoliko zanimljivih detalja o filmu koji se ovih dana ponovo “vrti” na TV stanicama, a koje možda niste znali.

Donald Trump

Pojavljuje se u jednoj sceni filma Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku. Naime, njega Kevin pita za upute u lobiju Plaza hotela, u kojem se nalazi. Taj isti hotel Trump je posjedovao od 1988. do 1995. godine.

Jedan od najuspješnijih filmova godine

Film je objavljen 1992. godine, a prema stranici Box Office Mojo, bio je drugi najuspješniji te godine te je zaradio preko 173 miliona dolara, prenosi RTL.

Videoigre

Nekoliko videoigara nastalo je 1992. godine na Mega Driveu i Gameboyu, kao i nekoliko društvenih igara inspiriranih filmom. Zanimljivo je da se one još uvijek mogu kupiti na eBayu.

Pepsi i Coca-Cola 

U prvom filmu Kieran Culkin, brat Macaulaya Culkina, u ulozi je klinca Fullera, koji opsesivno pije Pepsi. Međutim, u nastavku filma Fuller napušta Pepsi i prelazi na Coca-Colu.

Rekvizit postao gadget

Talkboy, snimač kaseta, koji Kevin nosi sa sobom po New Yorku, bio je tek rekvizit koji nije radio. No, kako je postao jako popularan i tražen, Tiger Electronic odlučio je napraviti verziju koja funkcionira. A rekvizit koji je bio korišten u filmu i danas se nalazi u posjedu Macaulaya Culkina.

Izdana i knjiga

Jedna od rijetkih knjiga nastala prema filmskom scenariju izdana je upravo prema ovom filmu. Napisao ju je Todd Strasser, a objavila izdavačka kuća Scholastic.

Pravi broj telefona u filmu

Kevin je, kao što smo već naveli, odsjeo u Plaza hotelu, a u jednoj sceni spominje se i broj telefona. Taj broj zaista je bio broj recepcije, a mnogi su se u to i sami uvjerili 1992. godine. Trump je to iskoristio i ponudio Home Alone 2 porodične pakete po cijeni od 1.100 dolara, a porodice su mogle odsjesti u apartmanu 411, onom u kojem je bio Kevin iz filma.

Golubovi

Stotine golubova trenirane su tokom tri mjeseca kako bi se snimila scena u kojoj napadaju Daniela Sterna. Jedan je čak uletio u njegova usta.

Smrznute kamere

Nekoliko kamera se smrznulo tokom produkcije jer je bilo jako hladno. Naime, tijekom snimanja odvijala se snježna mećava pa je i snijeg u filmu pravi. Naravno, u nekim scenama je korišten i umjetni.

Izvor:radiosarajevo.ba

POVEZANI ČLANCI

Popularno