NaslovnicaNovosti“Guranje pod tepih” performans Jelene Topić u Prijedoru: Ignorisanje emocija i problema...

“Guranje pod tepih” performans Jelene Topić u Prijedoru: Ignorisanje emocija i problema nije rješenje

Prijedorska umjetnica Jelena Topić juče je, na Međunarodni dan ljudskih prava, na malom gradskom trgu u Prijedoru izvela performans koji je nosio naziv “Guranje pod tepih”.

Tokom prvog dijela umjetničkog projekta učesnici, odnosno, prolaznici, mogli su svoje probleme, nešto što ih muči ili nešto što potiskuju, što ih tišti, na licu mjesta i anonimno da napišu na listu papira i da to gurnu pod tepih koji je sastavni dio performansa, dok će sam projekat biti sačinjen iz tri dijela.

Drugi dio projekta, naknadno će biti realizovan, tako što će autorka s prijateljima na društvenim mrežama predstaviti svaki od anonimnih problema gurnutih pod taj tepih, dok je treći dio još tajna.

Kako je autorka objasnila, suština je u tome da će se drugi ljudi moći poistovjetiti sa razotkrivenim i prezentovanim problemima učesnika u performansu i iskustvom koje oni prolaze, te će se na taj način oni osjećati manje usamljeno jer nisu sami u svojim mukama.

– Važno je obratiti pažnju na negativne emocije budući da nam one pokušavaju nešto reći. Na primjer, možda si frustriran  poslom ili odnosom sa nekom osobom, nedostatkom novca, preplavljujućim strahom od bolesti, možda si opterećen ili opterećena prošlošću ili imaš strah od budućnosti? Najbrže “rješenje” je da ignorišeš problem i praviš se kao da ne postoji. A možda ovaj put možeš napraviti nešto drugačije – objasnila je autorka.

Jelena Topić je prijedorska umjetnica i režiser. Široj javnosti je poznata po dokumentarnom filmu “Rakiola vjera”  i uspješnom performansu “Glasno ćutanje” koji je privukao pažnju javnosti, medija i umjetnika iz svih bivših jugoslovenskih republika. Performans “Glasno ćutanje” realizovan je prije nekoliko godina, na prijedorskom trgu, a podrazumijevao je tročasovno stajanje na kutiji, tokom trideset dana, i svakog dana u isto vrijeme.

Nakon Prijedora, performans “Guranje pod tepih” biće realizovan u još nekoliko gradova, a prvi na redu je Sarajevo, gdje će umjetnica sutra da nastavi ostvarivanje zamišljene ideje.

glassrpske

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno