NaslovnicaNovostiFinansijska kriza: Louvre nudi privatno "druženje" s Mona Lisom

Finansijska kriza: Louvre nudi privatno “druženje” s Mona Lisom

Dok pandemija koronavirusa posjetitelje drži podalje od muzeja, Louvre nudi privatno ‘druženje’ s Mona Lisom i šetnju duž historijskog krova francuskog muzeja ne bi li popunio rupu u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu, dobit će mogućnost svjedočiti godišnjem pregledu remek-djela Leonarda da Vincija, koje se obično vidi samo djelomice preko glava naguranih pred portretom.

Među djelima koje će ići na aukciju bit će i ulje na platnu koje je 1962. naslikao Pierre Soulages, a čuvano je u umjetnikovoj privatnoj zbirci, sat po narudžbi proizvođača satova Vacherona Constantina i šetnja krovom 800 godina stare palače Louvrea s francuskim uličnim umjetnikom JR-om. “Louvre pati kao i svi ostali muzeji širom svijeta”, rekao je Yann Le Touher, zadužen u muzeju za odnose s pokroviteljima.

Svake se godine “Mona Lisa”, možda najpoznatija slika na svijetu, skida sa zida te joj se uklanja staklena pregrada radi provjere, jer remek-djelu koje datira iz razdoblja oko 1503. godine prijeti pukotina.

Neki svjetski čelnici bili su među sretnicima koji su u zadnjih nekoliko desetljeća svjedočili tom rijetkom događaju.

Aukcijska kuća Christie’s nada se da će se online aukcijom prikupiti više od milion eura, uključujući procijenjenih 10.000 – 30.000 eura za iskustvo druženja izbliza s tim djelom.

Louvre je imao blizu 10 miliona posjetitelja 2019., ali je bio zatvoren više od pet mjeseci za vrijeme dviju karantena zbog koronavirusa. Dok je bio otvoren ljeti, broj posjetitelja pao je za 75 posto za vrijeme turističke sezone. Le Touher je rekao da će Louvre izgubiti 90 miliona prihoda ove godine, prenosi Hina.

Izvor:radiosarajevo.ba

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno