NaslovnicaNovostiFestival lutkarskih pozorišta od 28. septembra do 2. oktobra

Festival lutkarskih pozorišta od 28. septembra do 2. oktobra

Lutkarskim spektaklom “Pirinska folklorna magija” u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske, u režiji Bonje Lungova i Konstantina Karakostova, u Istočnom Novom Sarajevu 28. septembra počinje Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” koji će trajati do 2. oktobra.

Moto ovogodišnjeg festivala “Lutkarstvo za 21. vijek” veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti koja više od dvije decenije doprinosi njenom očuvanju, razvoju i promociji u Istočnom Sarajevu, kao i stvaranju generacija nove mlade pozorišne publike kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti, saopšteno je iz organizacionog odbora Festivala.

– Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti. `Lut fest` je festival čija jedinstvena misija decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti za djecu posebno doprinosi tome da se lutkarstvo i lutkarska umjetnost slavi širom Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Pokrovitelj 21. “Lut festa” je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, čime je festival dobio poseban značaj. Ova podrška je od izuzetne važnosti za razvoj festivala i pozorišne umjetnosti za djecu i kulture u Srpskoj.

– Ovogodišnji festival održava se u teškim okolnostima za sve, a posebno za kulturu i umjetnost. Zahvaljujući velikom angažovanju organizatora festivala `Forum teatra` i festivalskog tima, na čelu sa predsednikom organizacionog odbora Ljubišom Ćosićem i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, uspjeli smo da održimo kontinuitet i organizaciono se izborimo sa svim poteškoćama koje su bile pred nama. Festival sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske – ističu organizatori.

Ograničavajuće okolnosti su uticale i na sam festivalski program, koji će se ove godine održati u nešto drugačijem obliku. Publika će imati priliku da pogleda pet predstava koje će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Igor Bojović, predsjednik UNIMA centra Srbije-dramski pisac, dramaturg i scenarista, Mladen Јanković, muzički pedagog i Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Republike Srpske – SRNA.

U pratećem programu festivala biće održana kreativna lutkarska radionica “Lutka je glumac” koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, onlajn masterklas predavanje “Lutkarstvo u vrijeme korone” profesora Konstantina Karakostova, promocija knjige “Šta su lutke?” pjesnikinje Evite Bojkovac, u izdanju “Forum teatra”i “Art scene” Banjaluka, kao i posebni turistički programi za goste festivala, koji se realizuju u saradnji sa Olimpijskim centrom “Јahorina”.

U okviru pratećeg programa festivala, s ciljem decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti, u Zvorniku će biti odigrana predstava “Kuku Todore” Dečijeg pozorišta Subotica.

Prijedlog predsjednika Organizacionog odbora festivala Ljubiše Ćosića, načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo je da ulaz na sve festivalske programe bude besplatan.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju lutkarske umjetnosti biće dodijeljena Igoru Bojoviću za sveukupno stvaralaštvo na razvoju, afirmaciji i unapređenju lutkarstva.

Izvor – rtrs

POVEZANI ČLANCI

Popularno