NaslovnicaNovostiCrtaći uz koje smo odrastali

Crtaći uz koje smo odrastali

Danas djeca gledaju neke drugačije crtaće, a mi starije generacije se sa sjetom prisjećamo nekih nama ljepših likova i njihovih replika koje su nam ostale urezane u pamćenje!

Ptica trkačica i kojot

Znamo da je ona uvek prebrza za kojota i da ne izgovara ništa više od onog legendarnog “bip-bip”! Hajde što se muči sa njom, kojot pored toga ima stalne probleme sa gravitacijom i svojim “izumima” koji mu se uvek obiju o glavu. Sve je to maštovito zamislio i režirao kreator ovog crtaća Čak Džons.

Duško Dugouško

Ovaj svima prepoznatljivi lik je nastao u studiju braće Vorner, i predstavlja delo tri tvorca: Ben Hardaveja, Teksa Ejverija i Čaka Džonsa. Duško je izmišljeni sivi zec i spada u jednog od najprepoznatljivijih likova na svetu uopšte. Njegova biografija kaže da je “rođen” 1940. godine u Bruklinu (Njujork). Njegova ubedljivo najpoznatija replika je “Hej, šefe, koji ti je vrag?”

Tom i Džeri

Američki crtać koji su 1940 kreirali Vilijam Hana i Jofef Barbera. U “glavnim ulogama” su mačak Tom i miš Džeri. Jedan protiv drugoga su koristili sve što im je dolazilo pod ruku: čekiće, lonce, tanjire, petarde, zamke svih vrsta, uključujući neizbežne mišolovke sa komadićem sira kao mamcem za Džerija.

Profesor Baltazar

Ovo je do danas ostao najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić a u realizaciji crtaća je učestvovača ekipa od 20-ak ljudi. Baltazar je ubrzo postao veoma popularan, a zabeležio je i solidan uspeh u inostranstvu.

Sport Bili

Ova animirana TV serija u produkciji američke kompanije Filmation se početkom 80-ih godina prošlog veka prikazivala na ondašnjoj Televiziji Zagreb. Dečak Sport Bili sa svojim prijateljima (devojčica Lili i pas Vili) putuje širom naše planete kako bi promovirao prijateljstvo i sportski duh. Glavni neprijatelji su mu zla kraljica Vanda i njen pomoćnik patuljak Alojz.

Gustav

Gustav je bila mađarska serija kratkih crtanih filmova za odrasle, ali su Gustava gledali i klinci! Serija je bila izuzetno popularna u istočnoj Evropi gde je dostigla kultni status. Svaka epizoda prati avanture glavnog junaka, Gustava, i njegovu borbu sa sivilom života u urbanoj sredini. Likovi nisu govorili konkretnim jezikom već su mrmljali, što je doprinelo međunarodnom uspehu. 

La Linea

La Linea (Linija) je animirana serija italijanskog kreatora Ozvalda Kavandolija. Glavni lik crtanog filma je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji. Sam lik je takođe nacrtan koristeći jednu liniju i deo je linije po kojoj hoda. Lik nailazi na prepreke i često se obraća crtaču za pomoć. U Srbiji, Linija je još poznata kao „Barum Barum (Bajum Bajum)”.

Stripy

Ovo je crtać italijanskih autora Gvida Manulija i Brune Bozeta, kreiran 1990. godine u Švajcarskoj, u trinaest epizoda od kojih svaka traje šest minuta. Stripy je najpoznatiji po svojim uvek vodoravnim prugama i urnebesnom smehu, kojim izluđuje mrzovoljnog cirkuskog putnika, da bi na kraju i njega naterao u provalu smeha.

Eustahije Brzić

Ime je to zmije plave puti čija brzina svakoga ostavlja bez daha! Eustahije je uvek u pokušaju da uhvati jednu japansku bubu koja ima crni pojas u karateu pa je i zato nikada ne može savladati. Svi se sećamo one najpoznatije rečenice ovog srtaća: “Zmijoljupci, zdravo, zdravo!” 

Lale Gator

Crtać Lale Gator opisuje život jednog kajmanskog aligatora u zooloskom vrtu. Lale Gator ima ljudske osobine, voli udobnost svog doma, televiziju i svoj rozi šeširić.Takođe, Lale Gator ume da ispadne velika šeprtlja, kao i da pleni svojim često sarkastičnim humorom. Često beži izvan granica zoološkog vrta u neku drugu avanturu, i time zadaje velike muke svom arhineprijatelju čuvaru.

Vitez Koja

Ovo je priča o kornjači veštoj u mačevanju i sa instaliranim telefonom u svom oklopu i njenom nerazdvojnom drugu imenom Mlata Zamlata. U večitoj borbi za pravdu – Vitez Koja.

Pink Panter

U ranijim prevodima se zvao Panter Panta, prvo se pojavio kao crtani lik na uvodnoj i završnoj špici serije filmova o inspektoru Kluzou pod imenom „Pink Panter“ iz 60-ih godina 20. veka sa Piterom Selersom u glavnoj ulozi, da bi nakon sticanja velike popularnosti počeo život u posebnoj seriji crtanih filmova u kojima je on glavni lik. 

Brzi Gonzales 

Miš, lik iz crtanih filmova Vorner Brosovog animacionog studija, Brzi Gonzales! Glavne osobine su mu sposobnost da trči veoma brzo, i stereotipirani meksički naglasak. On obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo.

Popaj

Simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbežnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni neprijatelj je Badžo koji nasrće na njegovu devojku Olivu. Zahvaljujući špinatu Popaj dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu.

Poručnik Draguljče

Junak istoimenog crtanog filma. Vozi auto koji se raspada i uvek hvata kriminalce. Njegove replike se mogu prevesti kao: šššmblllhh….ššmbllhhhhm.

POVEZANI ČLANCI

Popularno