NaslovnicaNovostiČetvrt vijeka od odbrane zapadnih granica Srpske

Četvrt vijeka od odbrane zapadnih granica Srpske

U Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici danas se obilježava 25. godišnjica odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

U porti hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici biće služen parastos, nakon čega će biti položeni vijenci i cvijeći.

Novom Gradu obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

U naselju Tunjica u Novom Gradu biće služen pomen žrtvama, a nakon toga položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata.

Kostajnici će vijenci biti položeni na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u gradskom parku.

Na području zapadnokrajiških opština – Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM, a u Kostajnici 40 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 ljudi, i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na područje opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstana je među najznačajnije datume novije istorije.

Ovaj istorijski događaj obilježava se u skladu sa važećim preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona.

Izvor – rtrs

POVEZANI ČLANCI

Popularno