NaslovnicaNovostiBiH izmijenila uslove za ulazak osoba s dvojnim državljanstvom

BiH izmijenila uslove za ulazak osoba s dvojnim državljanstvom

Od sredine prošlog mjeseca do danas izdato je oko 300 prekršajnih naloga na graničnim prelazima pri ulazu u BiH.

iječ je o kaznama za osobe porijeklom iz BiH s dvojnim državljanstvom, koje pri ulasku nemaju validan pasoš BiH i žele ući samo s ličnom kartom.

Prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH, moraju pokazati pasoš BiH kao jedini validni dokument za prelazak granice. U suprotnom, snose novčane kazne u iznosu od 200 KM. Savjet BiH je 10. septembra na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH i izmjenu ranijih članova. Tom odlukom prestaje važiti ranije pravilo kojim su osobe koje imaju dvojno državljanstvo mogle ući u BiH s ličnom kartom, prenosi Klix.

– Izmjena ovog člana je bitna jer je normirano da stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti odluka kojom je bilo omogućeno svim državljanima BiH da ulaze na teritoriju BiH i s ličnom kartom – rekao je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

On ističe da je time prestala važiti opravdana pogodnost za državljane BiH, a zbog čega je tako, pitanje se može postaviti Sektoru za migracije unutar Ministarstva bezbjednosti BiH koje je pripremalo prijedlog odluke.

– Granična policija odluku primjenjuje i državljani BiH su dužni posjedovati važeći pasoš pri prelasku granice. Omogućeno je jedino da koriste ličnu sa zemljama sa kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, poput Crne Gore i Srbije, o prelasku granice s ličnom kartom – dodao je Hofman.

Nova odluka direktno pogađa državljane BiH koji žive u zemljama Evropske unije.

Oni ranije pri ulasku u BiH nisu morali pokazivati pasoš BiH, već su mogli ući sa pasošem zemlje u kojoj trenutno žive. No dolaskom pandemije, pravila za putovanja su promijenjena, a osobe s dvojnim državljanstvom koje žive van naših granica nisu imale priliku izvaditi novi pasoš BiH ili produžiti stari.

Od sredine septembra do danas na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je izdato 149 prekršajnih naloga, a na tuzlanskom aerodromu 148. Kazna iznose 200 KM s mogućnošću plaćanja 50 odsto kazne ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Brojna negodovanja osoba s dvojnim državljanstvom mogle bi natjerati vlasti BiH da ovu odluku ponovo izmjene i vrate na staro. Do tada svi su dužni imati validan pasoš BiH ukoliko namjeravaju ući u BiH bez testa na koronu.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati graničarima BiH dokument izdat u BiH kako ne bi morali raditi test na virus korona. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje uz sebe moraju imati negativan test na virus korona.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments