U kampanji “Oružje ne štiti, oružje ubija”, koju MUP Republike Srpske realizuje uz podršku UNDP-a, policijski službenici Policijske uprave /PU/ Prijedor danas su za učenike Srednjoškolskog centra Prijedor održali predavanje o opasnostima nestručne upotrebe i nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja i odlaganja minsko-eksplozivnih sredstava na javnim mjestima.
Edukativna predavanja imaju za cilj podizanje svijesti učenika da je oružje opasno i da nije za igru, da svaka nestručna upotreba oružja može dovesti do neželjenih posljedica kao što su samopovređivanje, nanošenje tjelesnih povreda drugom licu ili ubistva, saopšteno je danas iz ove uprave.

“Znatiželja kod maloljetnih lica za rukovanje oružjem može nehatno dovesti do trajnih posljedica, pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava bez odgovarajućeg znanja da se takvi predmeti prepoznaju kao opasni, samo su neke od pojava koje se adekvatnom edukacijom mogu spriječiti”, navodi se u saopštenju.

PU Prijedor apeluje na građane da u slučaju pronalaska odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava o tome obavijeste nadležnu policijsku stanicu ili pozovu besplatni servisni broj 122 i da mjesto vidno obilježe ako nisu u mogućnosti da sačekaju dolazak policije.

Podjela informativnog letka izrađenog u okviru ove kampanje ima za cilj informisanje građana o slučajevima kada je nestručna upotreba oružja dovela do stradanja mladih ljudi i podizanje svijesti i odgovornosti svih građana kako bi se ovakve pojave spriječile.

SRNA