Najbolji teniser planete, Novak Đoković nalazi se u veoma delikatnoj situaciji. Ministar za imigracije Australije, Aleks Hok donio je odluku da mu poništi vizu za boravak u zemlji u petak uveče, samo dva dana pred početak prvog Grend slema u sezoni.

On tvrdi da je to uradio na osnovu “javnog dobra i zaštite zdravlja stanovnika Australije”, pa je tako oborio odluku Federalnog i porodičnog suda u Melburnu. Ipak, dobra vijest je da bi Novak mogao da odigra Australijan open, jer bi imao pravo na žalbu.

Ono što je ključ svega jeste činjenica da bi vlast morala da mu izda privremenu vizu zbog takmičenja u Melburnu dok proces traje.

“Ukoliko Ministar ukine vizu Novaku, a on uloži žalbu, opcija koja je otvorena za Ministra je da ga pusti iz pritvora uz ‘pomoćnu’ vizu dok žalba traje. To bi moglo da potraje dovoljno dugo dok se Novak takmiči na Australijan openu”,  rekao je bivši zamjenik sekretara odjeljenja za imigraciju Australije, Abula Rizvija.

To se istovremeno poklapa sa pričom doktora politikologije iz Australije, Pitera van Onselena.

“Odluka nije samo binarna i ne znači da Novak može samo da ostane ili da bude deportovan. Mogu da mu daju uslovnu vizu, koja je ograničavajuća i daje naznake gde može da se kreće i šta da radi. Ili može da ostane u administrativnom pritvoru, gde bi imao dozvolu da ide na stadion da igra ili trenira. Ima opcija koje nisu samo jednostavno deportovanje ili odustajanje od toga”, rekao je Onselen.

ATV