Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor u svom programu rada ima i manifestacije kojima je zadatak da “iz zaborava izvuku” Prijedorčane koji su prevazišli lokalne okvire i koji su zaslužni u različitim oblastima, a jedan od njih je Dušan Duško Radetić /1923-1967/, vrhunski umjetnik, muzičar, harmonikaš, kompozitor i aranžer.
Predsjednik Udruženja Željko Šormaz rekao je da je tužna činjenica da možda 95 odsto Prijedorčana ne zna za Radetića, a da se njegovo ime i danas sa pijetetom pominje na Radio-televiziji Srbije /RTS/ gdje je proveo radni vijek.

“Inicijativu da se u Prijedoru osnuje dom kulture ili kulturni centar i da se nazove po Dušku Radetiću uputili smo Gradskoj upravi, a na narednoj skupštini Udruženja daćemo njegovo ime svom orkestru da bismo promovisali ljude koji su potekli iz ovog grada, a ostavili su dubokog traga širom Jugoslavije”, rekao je Šormaz Srni.

On je podsjetio da je prošlog mjeseca u Prijedoru Udruženje organizovalo Veče Duška Radetića uz pomoć RTS-a i seksteta Beogradskog omladinskog narodnog orkestra pod vođstvom Slavka Mitrovića Caleta, počasnog člana i prijatelja ovog udruženja.

“Nekoliko godina unazad pokušavali smo prirediti takvo veče i dobili smo podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Sada radimo na tome da možda pokrenemo i festival harmonika ovdje jer imamo muzičku školu, imamo djecu koja uče svirati harmoniku i imamo uzor na koji se mogu ugledati”, rekao je Šormaz.

Hroničar grada Prijedora Milenko Radivojac, koji je veći dio radnog vijeka proveo u Muzeju Kozare, rekao je da je za Duška Radetića prvi put čuo od jednog od svojih prethodnika na čelu muzeja Miše Gašića, a da većina Prijedorčana ne zna za ovog sugrađanina.

“To je poznata prijedorska porodica. Pero Radetić je bio rođak Duškovog oca Sime i u vrijeme Austrougarske završio je muzičku akademiju u Gracu, a više od 20 godina vodio je Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo `Vila`. Duškov otac bio je vrstan prosvjetni radnik, jedan od osnivača ovdašnje gimnazije i od 1919. do 1941. direktor prestižne osnovne škole u Prijedoru koju su ljudi zvali Simičina škola, a ne po stvarnom imenu”, rekao je Radivojac Srni.

On je podsjetio na to da je kao predsjedavajući Komisiji za imenovanje ulica i trgova grada Prijedora 2013. godine inicirao da se jedna ulica nazove po Dušku Radetiću i da je lokalna skupština podržala tu ideju.

“Pola godine kasnije došlo je jedno prekrasno i toplo pismo zahvalnosti od Udruženja estradnih radnika Srbije”, rekao je Radivojac.

Duško Radetić rođen je u Prijedoru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1941. majka, otac i dva brata odvedeni su Jasenovac i o njima se više nikad ništa nije čulo. Dušan je izbjegao hapšenje i otišao u Beograd gdje je nastavio muzičko školovanje, a 1944. je otišao u partizane. Poslije rata je upisao muzičku akademiju, a od 1948. do kraja života radio je na RTS-u na poslovima muzičkog saradnika, muzičkog urednika i producenta za narodnu muziku.

Godine 1951. osniva narodni sekstet sa izvanrednim muzičarima koji važi za jedan od najboljih ansambala u tadašnjoj Jugoslaviji.