Srpski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je danas u 71. godini.
Miroslav Lazanski srpski je pisac, novinar i vojnopolitički komentator.

Rođen 1950. u Karlovcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i započeo novinarsku karijeru, prvo u listovima “Polet”, kasnije “Vjesnik”, “Start”, “Danas”, “Politika ekspres”, “NIN”, “Večernje novosti” /1996-2001/. Godine 1991. Lazanski prelazi u “Politiku”, objavio je “Sputnjik”.

Lazanski je bio i dugogodišnji saradnik “Sputnjika”, gdje je bio autor emisije “Na nišanu Lazanskog”.

Izvještavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj “Tautog”, letio u avionu “F-14”, bio na nosaču aviona “DŽon F. Kenedi” i letio u Migu 29.

Bio je gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije… Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu “Katimerini”, japanskom “Sekuritarian” i “Dajmond vikli” /The Diamond weekly/.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Izvor:SRNA