Vijest da srpski državljani koji se odluče da putuju van granica Srbije u neku od šest zemalja “Mini Šengena” u regionu, od sada pri povratku moraju da imaju negativan PCR test, nije tačna, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ulazak bez obaveznog negativnog testa moguć je i dalje iz šest država regiona Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Kako za Blic potvrđuju iz Ministarstva zdravlja, vijest koja je juče osvanula u javnost nije istinita, i ništa se nije promijenilo u odnosu na pravila koja su do sada važila.

– Poslušajte izjavu premijerke Brnabić, sve je tako kako je i ona rekla. Ništa se nije promijenilo što se tiče ulaska naših državljana u Srbiju, sve je ostalo isto – ističu iz Ministarstva.

Umjesto toga, u saopštenju koje stoji na Ministarstvu zdravlja navodi se da je donijeta Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Prema njoj moguće su tri opcije za ulazak u Srbiju.

Opcija 1: Potvrda o revakcinaciji

Prema ovoj opciji, ulazak u Srbiju omogućen je svim državljanima Srbije i strancima koji sa sobom imaju potvrdu da su revancinisani i to nekom od vakcina koje priznaje Ministarastvo zdravlja Republike Srbije. Dakle, to su vakcine Fajzer/Biontek, Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka, s tim što je za ovu posljednju, zbog posebne procedure, dovoljna i jedna doza.

Opcija 2: Negativan PCR test

Svima koji dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, osim šest zemalja “Mini Šengena” dozvoljen ulazak u u Srbiju, i pod uslovom da posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od vremena izdavanja, a osobama koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, umjesto negativnog PCR testa, priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Izuzetak od ove Uredbe su državljani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, koji slobodno mogu da ulaze u Srbiju, i kojima negativan PCR test nije potreban, a ovo isto važi i za državljane Srbije koji se vraćaju iz ovih zemalja.

Strani državljani su u obavezi da se testiraju prije putovanja, a ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu da uđu ukoliko nisu testirani i ne posjeduju negativan test, i njima neće biti odobren ulazak u Srbiju, pri čemu će biti vraćeni u zemlju iz koje dolaze.

Ovo se ne odnosi na:

– strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.

– na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija.

– na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

– na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.

– na maloljetne osobe starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan RT-PCR test, odnosno negativan Antigen FIA Rapid test (za osobe koje dolaze iz SAD), ukoliko je potreban.

– na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

– na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbjednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.

– na lica koja su potpuno vakcinisana.

– na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza osoba u ili kroz Republiku Srbiju.

Državljani Republike Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, i to iz svih država svijeta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dužni su da, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, odnosno osobama koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Domaćim i stranim državljanima koji ulaze u Republiku Srbiju zbog poslovnih razloga, uz prethodno obavještavanje Privredne komore Srbije, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Privredna komora Srbije će najavu prelaska državne granice ovih osoba bez odlaganja dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi granične policije, a najkasnije 24 sata prije njihovog očekivanog prelaska državne granice.

Ukoliko osoba ne dostavi negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa covid 19 u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, ili ukoliko test bude pozitivan na prisustvo virusa SARS-CoV-2, Privredna komora Srbije o tome bez odlaganja obavještava teritorijalno nadležan zavod za javno zdravlje, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Opcija 3: Karantin

Kao konačna, krajnja mogućnost, u slučaju da osoba koja dolazi u Srbiju ne posjeduje ni potvrdu o revakcinaciji, ni negativan PCR test, ostavljen je odlazak u karantin od deset dana po ulasku na teritoriju Srbije. Nakon deset dana provedenih u karantinu, ta osoba može da se slobodno kreće po teritoriji Republike Srbije.

Prijedor24.com