Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da je kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija” namijenjena đacima, prosvjetnim radnicima i roditeljima djece u osnovnim i srednjim školama o tome kako djelovati u slučaju dodira sa oružjem.
“Poslije tragičnih događaja u Srbiji, poseban akcent dajemo ovim predavanjima”, rekao je Karan novinarima u Prijedoru prilikom posjete Osnovnoj školi /OŠ/ “Petar Kočić”.

On je podsjetio da MUP godinama obavlja razne edukacije u osnovnim i srednjim školama o svim bezbjednosnim rizicima po djecu i omladinu, a radi sprečavanja vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije, te da je ovo jedna u nizu takvih kampanja koja će biti realizovana širom Srpske do 9. juna.

Karan je pojasnio da su dva ključna aspekta opasnost od legalnog oružja i opasnost od nedozvoljenog oružja. On je napomenuo da odrasli nosioci legalnog oružja moraju striktno voditi računa o zakonitom držanju i o tome da djeca ne dođu u dodir sa oružjem, te da odrasli koji bacaju oružje moraju biti svjesni da ga može pronaći dijete.

“Prošle godine nismo imali takvih slučajeva u Republici Srpskoj, ali prije dvije godine imali smo dva tragična događaja, u Kalinoviku i Derventi”, naveo je Karan.

On je naglasio da je MUP lani oduzeo više od 900 komada oružja i više od 20.000 komada municije, da je dobrovoljno predato više od 900 komada oružja i da je pronađeno 109 minsko-eksplozivnih sredstava koja su predstavljala latentnu opasnost.

Govoreći o kampanji “Amber alert”, Karan je uputio na Jutjub materijal MUP-a za djecu kako bezbjedno doći od kuće do škole i od škole do kuće, a za odrasle kako da reaguju u slučaju nestanka djeteta.

“U prošloj godini smo imali 22 prijave nestanka djece i sve i jedna je uspješno riješena, odnosno djeca su se vratila živa i zdrava svojim kućama”, dodao je Karan.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Gorana Bosančić izrazila je zadovoljstvo što je ova škola domaćin kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija”, kao i uvjerenje da će predavanja uticati na to da djeca više razmišljaju o rizicima upotrebe oružja.

“Svjedoci smo raznih nemilih događanja i ovdje i u okolini i svi smo više posvećeni radu s djecom i sarađujemo više sa svim instancama, a među onima sa kojima najviše sarađujemo je Policijska uprava Prijedor”, rekla je Bosančićeva.

Sa ministrom Karanom u posjeti ovoj školi bili su i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević i načelnici i pripadnici Policijske uprave Prijedor.

SRNA