Međunarodni šahovski turnir “Prijedor 2023” okupio je danas oko 200 šahista, a, osim šahovskih velemajstora, takmičio se i veliki broj mladih.
Velemajstor iz Hrvatske Mladen Palac, banjalučki šahista Ranko Juić i kadetski šampion Republike Srpske u šahu Đorđe Lukić iz Doboja pobjednici su u tri kategorije.

Generalni pokrovitelj ovog šahovskog takmičenja je grad Prijedor.

U ime gradonačelnika Prijedora turnir je otvorila šef kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš koja je istakla da su mnoge generacije izašle iz prijedorskog Šahovskog kluba igrajući fantastičan šah i da to treba nastaviti i u budućnosti.

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović pohvalio je trud organizatora turnira.

“U zadnje vrijeme sve je manji broj ovakvih jednodnevnih turnira tako da su se organizatori stvarno potrudili da organizuju veoma jedan lijep turnir koji je i dosta jak”, rekao je Stojanović novinarima.

Turnir je igran u devet kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre 15 minuta po igraču. Turnir se rejtinguje kod FIDE za listu ubrzanog šaha.

Međunarodni šahovski sudija Vlado Stojanović istakao je da je ovo jedan od rijetkih turnira sa ovolikim brojem učesnika.

“Ovdje su učesnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske”, potvrdio je Stojanović.

Riječ je o tradicionalnom šahovskom turniru koji se organizije povodom 16. maja, Dana grada Prijedora.

Predsjednik Skupštine Šahovskog kluba “Rudar” Prijedor Branka Gajić izrazila je zadovoljstvo što je veliki broj omladine i djece došao na turnir.

“Uskoro u našem gradu počinje škola šaha za djecu tako da se nadamo da će biti veliki broj učesnika i da će naš grad biti prepoznatljiv po tome”, izjavila je Gajićeva.

Mlada Prijedorčanka Nataša Parhamov učesnik je turnira kao član školske sekcije.

“Meni je super što igram šah i to mi je jako zabavno”, rekla je Parhamova.

Nagradni fond je iznosio 6.500 KM. Uz vrijedne nagrade za najuspješnije u tri kategorije, obezbijeđene su i posebne nagrade.

SRNA