Najveći broj prijava prijedorskom Udruženju građana “DON” je u vezi sa ekonomskim uslugama, bijelom tehnikom i obućom, rekla je danas izvršni direktor ovog udruženja Murisa Marić.
Ona je navela da potrošač ima nekoliko mogućnosti da ostvari svoja prava, te da je prvostepena zaštita potrošača knjiga reklamacija.

“Tu je i 10 udruženja koja rade u Republici Srpskoj. Ukoliko nisu zadovoljni odgovorom trgovca, postoje republički tržišni inspektori, tako da potrošač ima nekoliko mogućnosti da ostvari svoja prava”, rekla je Marićeva novinarima u Prijedoru, gdje je danas ovo udruženje obilježilo Svjetski dan potrošača.

Marićeva je istakla da prema posljednjim izmjenama zakonodavstva kojim se štite prava potrošača, oni imaju godinu dana zakonom zagarantovanih prava i na polovnu robu.

Ona je ocijenila da postoje bitni pomaci u zaštiti potrošača u odnosu na 2008. godinu kada se ovo udruženje počelo baviti ovom oblašću, ističući da oni umnogome zavise od toga koliko potrošač želi da se informiše o svojim pravima.

Ona je navela da je Udruženje građana “DON” 2022. godinu završilo sa 2.223 potrošača iz 40 lokalnih zajednica u BiH u svojoj bazi podataka, što je 500 više u odnosu na 2001. godini i ujedno pokazatelj da postoji određena problematika.

Ona je naglasila da nema opravdanja da za poskupljenje registracije automobila u mjeri kolikoj je najavljeno, pogotovo što osiguravajuće društva to pravdaju manjkom novca za isplatu štete.

Udruženje “DON” je danas u Prijedoru organizovao info-štand na Trgu majora Zorana Karlice gdje su volonteri dijelili promotivne materijale s ciljem informisanja građana o Zakonu o zaštiti potrošača i načinu ostvarivanja potrošačkih prava, te značaju njihovog angažovanja u zaštiti prava potrošača.

SRNA