U Prijedoru je danas otvorena izložba Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske pod nazivom “Kultura na frontu”, autora Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović, koja govori o dešavanjima u oblasti kulture u Srpskoj od 1992. do 1995. godine.

Autorke su izložbu priredile prošle godine povodom 30 godina Republike Srpske i ovo je njeno prvo predstavljanje van Banjaluke.

Bojićeva je rekla da je izložba pripremana i podaci prikupljani dvije godine.

“Banjaluka je bila i ostala kulturni centar, ali radeći na ovoj izložbi vidjeli smo koliko su drugi gradovi širom Republike Srpske značajno uticali na oblast kulture. I grad Prijedor može da se pohvali da stoji rame uz rame uz Banjaluku, Trebinje, Istočno Sarajevo, Bijeljinu i druge”, rekla je Bojićeva na otvaranju izložbe.

Ona je podsjetila da je prva gitarijada održana upravo u Prijedoru 1995. godine kada je nastupilo 14 grupa.

“Bibliotekari su radili bez plata, vode, struje i u katastrofalnim uslovima, 1995. ova biblioteka je postala matična i pregovaralo se da dobije prostor u centru grada. Nije se, nažalost, to desilo, a imala je 36.000 bibliotečkih jednica. U ratu je imala oko 1.000 čitalaca godišnje, a u mirnija vremena oko 3.500”, navela je Bojićeva.

Ona je dodala da je Muzej Kozare 1994. godine imao 11.000 eksponata i među njima i sedam slika Milića od Mačve koji je bio kum ovog zavičajnog muzeja.

“Ovo su temelji naše kulture i to moramo da njegujemo i poštujemo”, poručila je Bojićeva.

Stojanovićeva je rekla da je cilj bio da se predstave institucije, manifestacije, pojedinačni događaji i samostalni umjetnici koji su djelovali tada u Srpskoj.

“Naš budući projekat je da napravimo monografiju o ovoj temi jer tako možemo sve ovo skupiti na jedno mjesto i da ostane sačuvano trajno”, najavila je Stojanovićeva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević čestitao je autorkama na urađenom poslu i rekao da se u teška vremena nije odustajalo od toga da se održi kulturni tok.

“Svaka čast ljudima koji su tada razumjeli koliki je značaj kulturnih dešavanja u ratnim vremenima i da ljudi ne posustaju. To nas je održavalo kroz duge vremenske periode i valjda će nas održati i ubuduće”, naveo je Kovačević otvarajući izložbu.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor Gordana Vila rekla je da kultura u ratu spasava, a u miru obogaćuje život, naglasivši da se iz ove izložbe može mnogo naučiti.

“Nije uzalud nakon Hitlerovog pohoda na Veliku Britaniju Čerčil sazvao ministre kako bi uvidio šta se može učiniti s ciljem odbrane. Kada mu je predloženo da novac za kulturu usmjeri na budžet, on je pitao: a šta ćemo onda braniti?”, podsjetila je Vila.

Izložba je postavljena u Gradskoj čitaonici i građani Prijedora mogu je pogledati do 25. marta.

SRNA