Radio je je bio i ostao nezamjenjiv, brz i emotivan medij kojem se najviše vjeruje.

Danas se obilježava Međunarodni dan radija, dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih naroda emitiovao program riječima: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”. U nešto više od stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Decenijama se populacije uz radijski program informišu, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i Interneta, ovaj medij ne gubi na značaju.

Drugačija publika

Pa ipak, publika je nešto drugačija, teme su savremenije, a na određeni način svi postajemo urednici vlastitog radijskog programa. Od izuma za emitovanje elektromagnetskog zračenja 1894. godine, prošlo je vrlo malo vremena dok se izum Marconija i Tesle pretvorio u svakodnevnog ljudskog suputnika. Radio je dramama Orsona Wellsa prerastao u zabavljača, u Drugom svjetskom ratu postao je glavni informator i učesnik antifašističkog pokreta otpora, a radio je ključni element spuštanja na Mjesec ili potrage za izvanzemaljskim životom SETI. U svakodnevnom životu, publika svih generacija svakodnevno pronalazi razlog da sluša radijski program.

Medij koji visoko kotira

Iako su u proteklim decenijama primat u informacijama preuzele televizija, kasnije Internet, radio još uvijek visoko kotira kao medij koji dopušta suočavanje različitih mišljenja, dijalog, pa i kao jedini pouzdan medij u najtežim trenucima. Radio je decenijama tu da nas informiše, zabavlja i podučava, a u novije doba sve češće ima i ulogu aktivnog društvenog učesnika u kosmopolitskom globalnom selu. Najnovije usluge emisija na zahtjev omogućuju nam čak da sami postanemo urednici birajući teme, koje želimo i vrijeme kada želimo slušati, bilo u automobilu, uz čitanje ili pred spavanje.