Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas jednoglasno budžet za narednu godinu od 79.842.821 KM.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izrazio je zadovoljstvo što su svi odbornici glasali za najznačajniji dokument i što su opozicioni odbornici imali korektne diskusije.

“Budžet je najveći ikad, međutim moram biti realan i iskren – budžet je socijalni, ali je najbolji moguć u ovom trenutku”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru u pauzi skupštinskog zasjedanja.

On je naveo da najviše novca ide na finansiranje i sufinansiranje preduzeća i ustanova koji su u velikim finansijskim problemima, što se ponavlja, a oko 15 miliona KM za projekte, i kapitalne i infrastrukturne.

“Razna udruženja, nevladine organizacije i sportski klubovi našli su svoje mjesto u obimu koji je jedino moguć i prihvatljiv u ovom momentu. Saglasili se se svi /odbornici/ da su sredstva raspoređena na ravnopravan način”, dodao je Javor.

On je istakao da bi bez podrške Vlade Republike Srpske grad za narednu godinu imao malo mogućnosti za realizaciju projekata, navodeći da će najmanje 20 kilometara puteva biti asfaltirano iduće godine.

“Sam budžet po sebi ne može se svoditi na asfaltiranje i rasvjetu. Nažalost, godinama unazad se svodio na to i to je neka politika koja se prenosila iz godine u godinu koja, po meni, nije prihvatljiva”, istakao je Javor.

On je najavio za iduću godinu tender za novi vrtić, završetak dvorane u Omarskoj i izgradnju fudbalskog terena sa vještačkom travom u toj mjesnoj zajednici, subvencije roditeljima djece koja pohađaju privatne vrtiće, podršku prevoznicima, početak izgradnje kanalizacije u Omarskoj, izgradnju vodovodne mreže u Velikom Palančištu, Kavaništu i Starom Voćnjaku.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da je usvojeni budžet za nešto više od sedam i po miliona maraka veći u odnosu na nacrt.

Maja Kunić
“Ova razlika se uglavnom odnosi na zaduženje putem emisije obveznica koje nije bilo uvršteno u nacrt, na veće potrebe Doma zdravlja i na nekih stotinu hiljada maraka koje smo projektovali više na prihodima od PDV-a”, navela je Kunićeva.

Prema njenim riječima, ta razlika će na rashodovnoj strani ići za izgradnju vrtića i nabavku specijalnih vatrogasnih ljestvi.

“Ono što je isto tako razlika na strani rashoda, a nije bilo u nacrtu budžeta, je oko 650.000 KM za isplatu anuiteta po osnovu zaduženja po osnovu obveznica”, navela je Kunićeva.

Ona je dodala da su odbornici prethodno usvojili i drugi rebalans budžeta za ovu godinu od 78.293.405 KM i da se prijedlog nije razlikovao od nacrta.

SRNA