U Kataru uskoro počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Kontroverzna odluka da ova pustinjska zemlja bude domaćin je donesena prije 12. godina. Ispostavilo se da će prvenstvo biti veoma, veoma skupo.

Još uvijek nije moguće procjeniti troškove Svjetskog prvenstva. Međutim, jedno je već jasno: biće najskuplji u skoro stogodišnjoj istoriji Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje je počelo u Urugvaju 1930. Postoje procjene da bi sadašnji turnir mogao koštati više od svih 21 do sada održanih prvenstava zajedno.

Prema različitim izvještajima i mišljenjima stručnjaka, cijena će znatno premašiti granicu od 200 milijardi dolara. Poređenja radi: posljednja dva prvenstva bila su najskuplja u istoriji Svjetskog prvenstva. Brazil 2014. i Rusija 2018. koštali su manje od 15 milijardi dolara.

Dan Plamlej, stručnjak za sport i finansije na Univerzitetu Šefild Halam, kaže da je već 2010. kada je Kataru obećano da će biti domaćin procjenjeno da će SP potencijalno koštati 65 milijardi dolara.

“Biće to svakako najskuplje Svjetsko prvenstvo u pogledu troškova, a ne znamo ni koliko će na kraju sve koštati”, rekao je.

A račun?

Američka savjetodavna firma za sportsko finansiranje “Front Office Sports” procjenjuje troškove na 220 milijardi dolara. Hasan Al Tavadi, šef organizacionog odbora SP, kaže da će infrastrukturne mjere koštati više od 200 milijardi dolara.

Razlog za neizvjesnost je taj što je vlada mnogo prije prvenstva uložila većinu svojih milijardi u infrastrukturu koja nema veze sa fudbalom: novi sistem podzemne željeznice, međunarodni aerodrom, oko 100 novih hotela, nove puteve i zabavne parkove. Većina ovih investicija je dio šireg projekta pod nazivom “Qatar National Vision 2030”.

“Svjetsko prvenstvo je djelovalo kao katalizator za napore Katara da razvije infrastrukturu zemlje”, kaže Kieran Megvajer, specijalista za fudbalske finansije na Univerzitetu u Liverpulu i dodaje:

“To je ono na šta su se fokusirali. U poređenju sa drugim prvenstvima, ovo je mnogo skuplje.”

“Pravi ciljevi koje Katar sljedi su nekomercijalni. Međunarodni odnosi su ključni motiv za održavanje takvih događaja. Novac svakako nije problem za Katarce. Očigledno je da zemlja to može priuštiti i da je spremna na gigantske troškove. Na mnogo načina, Svjetsko prvenstvo 2022. je finansijska anomalija”, kaže Plamlej

Mračno nasljeđe

Čak i ako je u pitanju finansijska anomalija, kao i svi drugi domaćini SP, Katar se mora uhvatiti u koštac s pitanjem “nasljeđa”. Poenta je da turnir donosi opipljiv napredak za društvo, napredak koji opravdava troškove za samo četiri sedmice međunarodnog fudbala. To je ozbiljan izazov za sve svjetske turnire, ali u slučaju Katara postoje ozbiljne sumnje.

To je najočitije kada je riječ o stadionima. Za potrebe SP je u potpunosti izgrađeno sedam stadiona. Prema vladinim podacima, koštali su 6,5 milijardi dolara. Kada se SP završi, zemlja od samo 2,8 miliona stanovnika neće imati koristi od toga.

Slične probleme su imali drugi domaćini Svjetskog prvenstva, ali Katar će ići mnogo dalje: utakmice će se i dalje igrati na tri stadiona, ali će pet biti demontirano, korišteno u druge svrhe ili drastično smanjeno.

Megvajer vjeruje da će s ovom novom infrastrukturom Katar kandidovati za domaćina velikih evropskih takmičenja, poput Lige prvaka ili Evropske lige.

Mrtvi su prava cijena

Pitanje cijene Svjetskog prvenstva zasjenjeno je sudbinom gastarbajtera koji su se mučili u Kataru posljednjih deset godina i zbog čega se zemlja suočila s masovnim kritikama organizacija za ljudska prava.

“Amnesty International” (AI) je 2016. optužio Katar da koristi prisilne radnike na međunarodnom stadionu Kalifa. Postoje i izvještaji da su od 2010. hiljade radnika iz inostranstva u Kataru izgubile život.

U februaru 2021. je list “The Guardian” objavio da je u Kataru od 2010. do 2020. godine umrlo oko 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Stručnjaci za ljudska prava kažu da je veliki broj poginulih došao u Katar upravo zbog rada na infrastrukturi za Svjetsko prvenstvo.

Katar je najavio neke reforme na zaštiti radnika, ali veliki problemi ostaju, navode u AI i u izvještaju iz oktobra konstatuju:

“Kršenja ljudskih prava su i dalje rasprostranjena”.

FIFA je pobjednik

Ni mrtvi radnici ni vrtoglavi troškovi ne prave razliku za svjetsku fudbalsku asocijaciju FIFA, koja je odredila da Katar domaćin prvenstva.

Dan Plamlej kao objašnjenje ukazuje na prethodno Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. koje je savezu donelo mnogo novca:

“Za FIFA-u su Svjetska prvenstva osnova prihoda. Ona ih koristi za plaćanje svih aktivnosti u svojim četvorogodišnjim ciklusima. Taj događaj može biti veoma skup za Katar, ali je u interesu FIFA-e da osigura uspjeh Svjetskog prvenstva.”

Deutsche Welle