NaslovnicaNovostiPULS MLADIH - MLADI TALENTI

PULS MLADIH – MLADI TALENTI

Najbolje što svako društvo može da ima jesu mladi I talentovani ljudi. Njihove sposobnosti čine naše okruženje šarolikim i zanimljivijim, zato je bitno da ističemo njih kao takve.Razgovarali smo sa Ivonom Odicki, Sandrom Macurom, Stefanom Radinovićem I Natašom Buvalo.

Ivona Odicki se bavi pjevanjem,a pravu ljubav prema pjevanju je razvila onog trenutka kada su njeni roditelji primjetili da ona ima taj talenat. Posebno je ponosna na učešće u ,,Pinkovim zvjezdicama“ u drugoj i trećoj i sezoni, kao i na treću nagradu u Bjelorusiji na festivalu ,,Slavjenski Bazar“.

,, Pjevanjem planiram da se bavim profesionalno, planiram da izbacim svoju autorsku pjesmu, radim na tome trenutno. Mislim da naš grad ima velik broj talenata, meni je grad mnogo pomogao kad sam učestvovala na nekim manifestacijama i festivalima, tako da mislim da talenti mogu doći do izražaja ako se potrude i ako rade na sebi“,ističe Ivona.

Prati radove različitih umjetnika da bi savladala tehnike koje oni koriste i usavršila svoj rad. Marija Šerifović i Aleksandra Radović su uzori mlade pjevačice. Planira da studira u Gracu, međutim u opticaju je i Beograd jer takođe nudi razne mogućnosti za pjevače.

,,Glumom se bavim od svoje sedme godine, pa sve do sada. Učestvovala sam u pozorišnim predstavama. Fotografijom se bavim pet godina,a izradom skulpura zadnje dvije godine.“,  ističe Sandra Macura.

Sa 10 godina je dobila nagradu na ,,Dječijem dramskom festivalu“ ,prvo mjesto za najbolju dječiju ulogu, a u Pozorištu je jedina iz četvrte generacije Škole glume uspjela i dalje da se bavi glumom. Glumom planira da se bavi profesionalno i  smatra da je to njen životni poziv, a ostalim stvarima će nastaviti da se bavi kao hobijima. Svoj uzor nalazi u američkoj glumici Jennifer Anistone, ali i u drugim glumcima kao i pjevačima. Pozorište joj je dosta pomoglo kada joj je to trebalo  i smatra ko želi i hoće da može da se iskaže u našem gradu. Željela bi da pokuša sa glumom i u inostranstvu jer su tamo veće mogućnosti.

,, Košarku treniram 7 godina, sve je počelo tako što je drug počeo da trenira  pa sam i  ja krenuo sa njim i svidjelo mi se. 2017. Godne sam bio član mlade reprezentacije Republike Srpske, a prošle godine sam bio član U16 reprezentacije BiH. Moj uzor je Kobe Bryant “, kaže Stefan.

On takodje smatra da naš grad ima puno mladih talenata i da mogu doći do izražaja kroz rad i trud. Imao je podršku grada kada god je to zatražio. Njegov stav je da treba biti više sportskih klubova i da se na taj način mogu više istaći mladi talentovani sportisti.

Nataša se crtanjem počela baviti od sedmog razreda i da bi usavršila svoje znanje upisala je školu crtanja kod profesora Borisa Eremića, a digitalnim crtanjem se bavi od juna kada je krenula u Prijedorsku agenicju ,,PREDA“. Učestvovala je u ,,ŠA art kutku“ i  tu je izložila svoje radove. U budućnosti želi da se bavi crtanjem, ali možda u nekom drugom obliku. Zna iz svog okruženja dosta talenata koji su savladali crtanje ali ne ističu svoj trud. Smatra da bi se za nekoliko godina mogli razviti, da naš grad ima potencijal za to, ali trenutno ako imamo veće ciljeve da bi se to moglo ostvariti ali na nekom drugom mjestu. Ukoliko bi se bavila animacijom ili filmom, probala bi da u tome uspije na nekom drugom mjestu, ali je veže ljubav prema svome gradu.

,, Trebalo bi da ima više ateljea u kojima bi imali samostalne amaterske izložbe, jer većina  ustanova u Prijedoru ne dozvoljava takve izložbe, za njih je potrebna diploma“, kaže Nataša.

U anketi koja je sprovedena u Prijedoru, ispitano je da li ovdje ima mladih talenata, na šta je veći dio ispitanika odgvorio da ima i da je na neki način Prijedor grad umjetnika. Imamo zastupljene sportiste, bendove, slikare, glumce, fotografe ali da nisu dovoljno podržani od sredine i medija. Ističu da su potrebne radionice, organizacije i ustanove koje bi pomogle mladima da razviju svoj talenat.

Ono što je važno jeste da institucije prepoznaju mlade talentovane ljude i da omoguće razvoj tih talenata jer je sigurno da je ulaganje u takve pojedince i ulaganje u budućnost naše zemlje, a na našim mladim talentima je da nastave da rade i da se trude jer da bi uspjeli, pored talenta jednako je važan trud i rad.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=fkyxt6XMm-Q&t=1s”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments