NaslovnicaNovostiPULS MLADIH - EKOLOŠKA SVIJEST MLADIH

PULS MLADIH – EKOLOŠKA SVIJEST MLADIH

Jedna od fraza koje gotovo svakodnevno čujemo jeste ona da „na mladima svijet ostaje“. Dokaz da ovo nije samo još jedan kliše ili nešto što se govori radi reda jesu „Čuvari Sane” iz Prijedora. Ova poprilično mlada organizacija registrovana je početkom ove godine . Prema riječima predsjednika organizacije, Milana Sadžaka, sve se desilo spontano, u cilju vraćanja starog sjaja rijeci Sani.

Najčešće iznajmljenim alatom, članovi ove organizacije, kao i svi oni koji im se odluče pridružiti u akcijama, skupljaju smeće, krče i kose obale rijeke Sane. Osim toga, popravljaju i klupe, postavljaju koševe za smeće i sve to čine, jer ne žele gledati propast dragulja Prijedora čije su važnosti svjesni.

Kako kaže Milan, praćenjem njihovog angažmana, građani, ali i brojne druge organizacije i društva u Prijedoru prepoznali su problematiku onečišćenja prirode uz rijeku Sanu i odlučili su im pomoći u ostvarenju njihovog cilja.

Njihov rad prepoznali su i mladi novinari Škole novinarstva Free radija, koji su se čuvarima Sane pridružili jedne subote, početkom jula mjeseca tekuće godine, gdje su zajedničkim snagama očistili jedan dio gradske obale rijeke Sane. Tad su se akciji priključili i članovi ŽFK “Prijedor”, “Green team” iz Novog Grada, “RUSAG” vitezovi, Omladinski savjet Prijedor, učesnici “SMARTY” radionice, kao i mnogi volonteri.

Većina učesnika akcije složila se da bi trebalo raditi više na ekološkom osvještavanju mladih. Njihov prijedlog je da u osnovne škole treba uvesti predmet, gdje bi djecu edukovali koliko su važni očuvanje i zaštita životne sredine, te koliko je važan naš doprinos u tome.

Takođe, istakli su da je ova akcija, ali i sve ostale koje organizuju “Čuvari Sane” dokaz da se uz malo ulaganja, ali i uz mnogo dobre volje i entuzijazma, mladi mogu i hoće da angažuju da bi ulješali našu životnu sredinu.

Volonterski angažman “Čuvara Sane”, koji je prerastao u pravu malu organizaciju daje nam nadu da će se cijela zajednica, probuditi i okrenuti zaštiti prirode i ulaganju sebe u svoje lokalne zajednice.

Čuvari Sane, kao i svi mladi ljudi koji učestvuju u ovim akcijama, pravi su primjer lokalnog djelovanja za globalno dobro, a mi se možemo samo nadati da na ovakvim mladima svijet ostaje i da će njihove ideje i njihov entuzijam pozitivno uticati, za početak na sve Prijedorčane, a i šire.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=uAVWWt9Qj_4&t=17s”]

POVEZANI ČLANCI

Popularno